Taxi praktijkexamen

Wat zijn de toelatingseisen voor het praktijkexamen?

  • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn.
  • Je moet een geldig rijbewijs B hebben. (schakel of automaat)
  • Een geldig en voldoende theorie-examen.

(Heeft u een vrijstelling voor het theorie-examen op basis van het diploma CCV BPERS of de Verklaring van Vakbekwaamheid voor de categorie D (VVVD)? Dan moet je dit tijdens het praktijkexamen kunnen aantonen met een chauffeurskaart taxi of de code 95 voor de categorie D op het rijbewijs. Voor vrijstelling voor het theorie-examen, mogen deze verlopen zijn. Kun je dit niet aantonen? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR

Kosten praktijkexamen CBR:

  • 259,80 € exclusief gebruik lesauto.

Hoe ziet je praktijkexamen eruit?

  1. Je wordt ontvangen door de examinator, die controleert je legitimatiebewijs en je rijbewijs. Daarna zet je een handtekening op de reserveringsbevestiging. Zo verklaar je akkoord te gaan met de examenvoorwaarden.
  2. Bij het voertuig krijg je de vraag wat de controle inhoudt en eventueel wordt daar op door gevraagd.
  3. Eerste ritopdracht: Contractvervoer. Met het trekken van een kaart wordt er bepaald over welk doelgroep deze opdracht gaat. De examinator doet deze doelgroep niet na, maar stelt hier over wel vragen.

Doelgroep kaarten:

Leerlingen / Ouderen / Doven en slechthorende / Blinden en slechtzienden / Fysieke beperking / Verstandelijke beperking.

De examinator geeft de naam en het adres van een locatie, bijvoorbeeld een gemeentehuis. Nadat je de route in de navigatie hebt ingevoerd, kiest de examinator de te rijden route en rijdt je hier met behulp van de navigatie naar toe. Aangekomen bij de locatie zet je het voertuig stil op een veilige uitstapplek.

  • Tweede ritopdracht: Straattaxivervoer. De examinator geeft een willekeurig (woon) adres op waar je met behulp van de navigatie naar toe moet rijden. Vooraf moet je aangeven hoe de ritprijs is opgebouwd en welke route gereden wordt. Je maakt hierbij een afweging tussen de snelste en de kortste route. Voor de ritprijsberekening mogen eenvoudige tarieven en hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rekenmachine of schema, gebruikt worden. Tijdens deze ritopdracht wordt de route gewijzigd door de examinator. De examinator geeft een nieuw willekeurig (woon) adres op. Je kan de route blijven volgen tot de wijziging op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Hier kan de navigatie worden aangepast. Communicatie, veiligheid en oplossingsgerichtheid zijn belangrijke elementen van toetsing. Na de routewijziging kan je aangeven of de ritprijs lager of hoger wordt ( zonder verdere details ). Vertel je dit niet zelf? Kan de examinator hier naar vragen. Aangekomen op het adres zet je het voertuig stil op een veilige uitstapplek. Tijdens de rit kan de examinator vragen stellen over wensen, behoeften en gedragingen van passagiers.
  • Afhandeling ongevallen: Tijdens het examen wordt getoetst op hoe je omgaat met de afhandeling van een ongeval. De examinator schetst een praktijksituatie, waarbij je aangeeft hoe af te handelen. Daarnaast leg je uit het Europees schadeformulier ingevuld dient te worden.
  • Derde ritopdracht: Tijdens deze opdracht rij je terug maar de examenlocatie, dit doe je zonder navigatie maar met aanwijzingen van de examinator. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van bewegwijzeringsborden.
  • Uitslag en het eindgesprek.

Snel een taxi pas halen, mail of bel.